Katharina Wacker, M.Sc.
Research Associate & Doctoral Candidate
Katharina Wacker is a doctoral student at the Institute of Social Sciences in Agriculture, Department of Societal Transition and Agriculture at the University of Hohenheim. Since April 2023, she has been working as a research assistant in the transnational research project ALPMEMA (ALPine mountain hay MEadows MAnagement: Best practices for maintaining a favourable conservation status in the face of underutilisation in the context of different ownership regimes inside and outside protected areas). She holds an M. Sc. degree in Agricultural Sciences with a specialisation in Animal Sciences from the University of Hohenheim. In her Master's thesis, she focussed on the influencing factors of extensive grazing on ecologically valuable grassland sites in the interplay between agriculture and nature conservation. In her doctorate, she is researching possible solution strategies to keep marginal but very species-rich grassland in a favourable conservation status in the future. Translated with DeepL.com (free version
- Sozial-ökologische Systeme
- Erhaltung ökologisch wertvoller Grünlandstandorte
- Globale Ernährungssicherung
- Ökosysteme
Seit 2023 | Dissertation, Universität Hohenheim |
2020 - heute | Landwirtschaftliches Technologiezentrum (LTZ) Augustenberg Projektmitarbeiterin im DüngungsNetzwerk BW (DNBW) mit Dienstsitz am LAZBW |
2020 | Universität Hohenheim, Fachgebiet Landwirtschaftliche Betriebslehre Wissenschaftliche Mitarbeiterin |
2017 - 2020 | Master of Science Agrarwissenschaften Fachrichtung Tierwissenschaften, Universität Hohenheim Schwerpunkt im Profil Ernährung und Futtermittel |
2018 | Landwirtschaftliches Zentrum Baden-Württemberg (LAZBW) Ref. 31, Fachbereich 3 - Grünlandwirtschaft und Futterbau Wissenschaftliche Mitarbeiterin im BLE-Projekt „Grünlandschutz durch ein innovatives Bio-Weiderindkonzept“ |
2013 - 2017 | Bachelor of Science Agrarbiologie, Universität Hohenheim Schwerpunkt Tierwissenschaften |
Kiefer, A., et al. (2020): “ Grünlandschutz in benachteiligen Mittelgebirgsregionen durch ein Bio-Weiderindkonzept am Beispiel des Südschwarzwalds.” In: Berichte über Landwirtschaft-Zeitschrift für Agrarpolitik und Landwirtschaft, Band 98, Heft 3, Dezember 2020. doi.org/10.12767/buel.v98i3.311 |
Wacker K., Sponagel, C., Dentler, J., Bahrs, E. (2020): Regionalpotenziale für Bio-Weiderindfleisch.. In: Der 'Europäische Grüne Deal' - Bedeutung für die Agrarwirtschaft und den ländlichen Raum. Tagungsband 30. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Agrarökonomie (ÖGA), Wien, online, S. 41-42. oega.boku.ac.at/fileadmin/user_upload/Tagung/2020/OEGA_Tagungsband_2020.pdf |