Katharina Wacker, M.Sc.

Research Associate & Doctoral Candidate

Katharina Wacker is a doctoral student at the Institute of Social Sciences in Agriculture, Department of Societal Transition and Agriculture at the University of Hohenheim. Since April 2023, she has been working as a research assistant in the transnational research project ALPMEMA (ALPine mountain hay MEadows MAnagement: Best practices for maintaining a favourable conservation status in the face of underutilisation in the context of different ownership regimes inside and outside protected areas). She holds an M. Sc. degree in Agricultural Sciences with a specialisation in Animal Sciences from the University of Hohenheim. In her Master's thesis, she focussed on the influencing factors of extensive grazing on ecologically valuable grassland sites in the interplay between agriculture and nature conservation. In her doctorate, she is researching possible solution strategies to keep marginal but very species-rich grassland in a favourable conservation status in the future.   Translated with DeepL.com (free version


  • Sozial-ökologische Systeme
  • Erhaltung ökologisch wertvoller Grünlandstandorte
  • Globale Ernährungssicherung
  • Ökosysteme
Seit 2023Dissertation, Universität Hohenheim
2020 - heuteLandwirtschaftliches Technologiezentrum (LTZ) Augustenberg Projektmitarbeiterin im DüngungsNetzwerk BW (DNBW) mit Dienstsitz am LAZBW
2020Universität Hohenheim, Fachgebiet Landwirtschaftliche Betriebslehre
Wissenschaftliche Mitarbeiterin
2017 - 2020Master of Science Agrarwissenschaften Fachrichtung Tierwissenschaften, Universität Hohenheim
Schwerpunkt im Profil Ernährung und Futtermittel
2018Landwirtschaftliches Zentrum Baden-Württemberg (LAZBW) Ref. 31, Fachbereich 3 - Grünlandwirtschaft und Futterbau
Wissenschaftliche Mitarbeiterin im BLE-Projekt „Grünlandschutz durch ein innovatives Bio-Weiderindkonzept“
2013 - 2017Bachelor of Science Agrarbiologie, Universität Hohenheim
Schwerpunkt Tierwissenschaften
Kiefer, A., et al. (2020): “ Grünlandschutz in benachteiligen Mittelgebirgsregionen durch ein Bio-Weiderindkonzept am Beispiel des Südschwarzwalds.” In: Berichte über Landwirtschaft-Zeitschrift für Agrarpolitik und Landwirtschaft, Band 98, Heft 3, Dezember 2020. doi.org/10.12767/buel.v98i3.311
Wacker K.,  Sponagel, C., Dentler, J., Bahrs, E. (2020): Regionalpotenziale für Bio-Weiderindfleisch.. In: Der 'Europäische Grüne Deal' - Bedeutung für die Agrarwirtschaft und den ländlichen Raum. Tagungsband 30. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Agrarökonomie (ÖGA), Wien, online, S. 41-42. oega.boku.ac.at/fileadmin/user_upload/Tagung/2020/OEGA_Tagungsband_2020.pdf
+49 711 459 22647 (Festnetz)
+49 (0) 1520 399 3458

k.wacker@uni-hohenheim.de

Postal address:

University of Hohenheim
Institute of Social Sciences in Agriculture
Societal Transition and Agriculture (430b)
Schloss Museumsflügel (4.15/1C, 133)
70599 Stuttgart, Germany